EKOLOGIYA VA ATROF-MUHITNI MUHOFAZA QILISH – KONSTITUTSIYA HIMOYASIDA (YURIDIK FANLAR AXBOROTNOMASI, 2026)
Ushbu maqolada atrof-muhitni muhofaza qilish, tabiiy resurslardan oqilona foydalanish, insonlarning sog‘ligi va tabiiy muhitning ifloslanishi, suv taqchilligi, tuproq unumdorligining pasayishi, ozon qatlamining yemirilishi, atmosfera havosi o‘rtacha haroratining ko‘tarilishi, inson hayoti va sog‘lig‘i bilan bog‘liq masalalar ilmiy-nazariy jihatdan tahlil qilingan. Ushbu tahlillar natijasida ekologiya va atrof-muhitga oid qonunchilikni takomillashtirish yuzasidan takliflar berilgan. Bundan tashqari, mazkur maqolada ekologiya va atrof-muhit bilan bog‘liq muammolar, xususan, hozirda ekologiya muammosi dunyo miqyosida bioxilma-xillikning qisqarishi, atrof tabiiy muhitning ifloslanishi, suv taqchilligi, tuproq unumdorligining pasayishi, ozon qatlamining yemirilishi, atmosfera havosi o‘rtacha haroratining ko‘tarilishi, inson hayoti va sog‘ligining turli xil ekologik tahdidlarga duchor bo‘lishi kabi o‘ta jiddiy xavf-xatarli muammolarga to‘xtalib o‘tilgan. Maqolada tadbirkorlik maqsadlarida yer uchastkalari ajratishning huquqiy asoslarini milliy va xorijiy tajribada keng qiyosiy-huquqiy tahlil qilish orqali takomillashtirish masalalari ham yoritilgan. Shuningdek, tadbirkorlik maqsadlarida ajratilgan yer uchastkalaridan foydalanish tartibini buzganlik uchun qonunlarda belgilangan jazo choralari hamda ekologiya va atrof-muhitni muhofaza qilish sohasida davlat boshqaruvi tizimini takomillashtirishga oid taklif va xulosalar keltirilgan.