KORRUPSIYAGA QARSHI KURASHISHDA TAHLIL MARKAZLARINING ROLI: SIYOSATNI TAHLIL QILISHDAN NAZORATGACHA (YURIDIK FANLAR AXBOROTNOMASI, 2026)
O‘zbekistonda “Jamiyat – islohotlar tashabbuskori” tamoyili asosida boshqaruvni isloh qilish bo‘yicha keng ko‘lamli dastur amalga oshirilar ekan, fuqarolik jamiyati institutlari, xususan, tahlil markazlarining jamiyatda halollikni mustahkamlash va korrupsiyaga qarshi kurashishdagi roli tobora muhim ahamiyat kasb etmoqda. Ushbu maqolada O‘zbekistonda korrupsiyaga qarshi kurashish sohasida tahlil markazlarining roli rivojlanib borayotgani o‘rganiladi. Bunda ularning siyosatni targ‘ib qilish, qonunchilikni isloh qilish, raqamli shaffoflik va xalqaro hamkorlik kabi sohalardagi strategik hissasi ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, maqolada Ochiq byudjet portali va Korrupsiyaga qarshi kurashish milliy kengashi kabi amaliy tadqiqotlarga tayangan holda, ushbu institutlarning asosiy muammolarni siyosiy yechimlarga aylantirishi, xalqaro ilg‘or tajribalarni mahalliylashtirishi hamda tadqiqot va monitoring orqali mas’uliyatning oshirilishi tahlil qilinadi. Ta’siri ortib borayotganiga qaramay, tahlil markazlari cheklangan resurslar va tor yuridik mandatlar kabi tarkibiy cheklovlarga duch kelmoqda. Maqola tahlil markazlarini moliyalashtirish darajasini oshirish, korrupsiyaga qarshi kurashishda va fuqarolik davlatini mustahkamlashda muhim subyektlar sifatida institutsionallashtirish va ularning rolini himoya qilish uchun qonuniy vakolatlarini kengaytirishni o‘z ichiga olgan maqsadli siyosiy tavsiyalar bilan yakunlanadi.