O‘ZBEKISTON RESPUBLIKASI FUQAROLIK HUQUQIDA SUBSIDIAR JAVOBGARLIK MASALALARI (YURIDIK FANLAR AXBOROTNOMASI, 2026)
Ushbu maqolada subsidiar javobgarlik tushunchasi va uning huquqiy tizimlardagi ahamiyati o‘rganilgan. Subsidiar javobgarlik, asosan, asosiy qarzdor o‘z majburiyatlarini bajarmagan taqdirda, kreditorning qo‘shimcha javobgar shaxsga murojaat qilish imkoniyatini ta’minlaydi. Bu mexanizm kreditorning huquqlarini himoya qilish va qarzdorlar o‘rtasidagi adolatni ta’minlashga qaratilgan. Maqolada subsidiar javobgarlikning huquqiy asoslari, uning paydo bo‘lishi va rivojlanishi, shuningdek, turli huquqiy tizimlardagi o‘ziga xos xususiyatlari batafsil yoritilgan. O‘zbekiston Respublikasi Fuqarolik kodeksida subsidiar javobgarlikning huquqiy asoslari aniq belgilangan va kreditorning asosiy qarzdorga talab qo‘yish tartibi ko‘rsatilgan. Maqolada subsidiar javobgarlikning kreditor va qarzdorlar o‘rtasidagi munosabatlarni tartibga solishdagi roli va ahamiyati tahlil qilingan. Shuningdek, subsidiar javobgarlikning xalqaro tajribasi va ushbu mexanizmni turli mamlakatlardagi huquqiy tizimlar bilan solishtirish orqali global miqyosdagi ahamiyati tadqiq etilgan. Subsidiar javobgarlikning turli huquqiy tizimlarda qanday qo‘llanishi va bu boradagi huquqiy amaliyotlar haqida batafsil ma’lumot berilgan. Subsidiar javobgarlikning O‘zbekiston Respublikasi qonunchiligidagi o‘rni va uning amaliyotdagi qo‘llanishi haqida ham to‘xtab o‘tilgan.