RAQAMLI AKTIVLARNI HIMOYA QILISH: OʻZBEKISTON KRIPTOBIRJALARI EKOTIZIMI UCHUN KIBER XAVFSIZLIK IMPERATIVLARI (YURIDIK FANLAR AXBOROTNOMASI, 2026)
Maqolada Oʻzbekiston kriptobirjalari kiberxavfsizligining murakkab landshafti tahlil qilinib, kiberxavfsizlik siyosati va tartibga solish asoslarini ishlab chiqish hamda ularni amalga joriy etishning ahamiyati taʼkidlanadi. Unda dolzarb va rivojlanayotgan raqamli tahdidlar aniqlangan, shuningdek, ilgʻor yumshatish choralarining samaradorligi baholangan. Bundan tashqari, blokcheyn asosida shaxsni tasdiqlash, nol bilimli dalillar va koʻp tomonlama xavfsiz hisob-kitoblar kabi innovatsion huquqiy va texnologik vositalarning transformatsion salohiyati oʻrganilgan. Muallif Oʻzbekistonning kriptovalyutaviy ekotizimidagi kiberxavfsizlik amaliyotini tartibga soluvchi amaldagi qonunchilikni chuqur tahlil qiladi va kelajakdagi rivojlanish istiqbollariga oid mulohazalarini bildiradi. Kriptovalyuta birjalari sanoatida kiberxavfsizlik holatini har tomonlama tahlil qilishni taʼminlash uchun kriptovalyuta bozoridagi kiberxavfsizlik bilan bogʻliq ilmiy nashrlar, sanoat hisobotlari va ularning keng qamrovli sharhi bayon qilinadi. Bundan tashqari, maqolada kriptovalyuta birjalari bilan bogʻliq kiberxavfsizlik boʻyicha tadqiqot olib borilgan. Maqolada tadqiqotchilar tomonidan voqelikda kuzatilayotgan misollar tahlil qilinib, kiberxavfsizlik muammolari haqida batafsilroq maʼlumot berishga harakat qilingan. Maqola yakunida Oʻzbekistonda kriptovalyuta foydalanuvchilari uchun xavfsiz, ishonchli va innovatsion muhitni yaratish boʻyicha amaliy tavsiyalar taqdim etiladi.