TILNING HOLATINI HUQUQIY TARTIBGA SOLISH VA UNDAN TURLI HUQUQ MANBALARIDA FOYDALANISH XUSUSIYATLARI (YURIDIK FANLAR AXBOROTNOMASI, 2026)
Kichik tillar yoki kichik xalqlarning tillarini saqlab qolish muammosi muqarrar ravishda mutaxassislar tomonidan koʻrib chiqiladi. Ushbu maqola huquq manbalarida tilni huquqiy tartibga solish masalalarini oʻrganadi – xalqaro hujjatlar va normativ-huquqiy hujjatlarda. Ularning har biri tilning roli va xususiyatlarini, shuningdek, uni muayyan huquqiy munosabatlarda qoʻllashni koʻrib chiqadi. Bundan tashqari, maqolada mamlakatimizda va xorijda davlat tili maqomi va nufuzini oshirish masalasi yuzasidan Oʻzbekiston Respublikasi qonunchiligidagi oʻzgarishlar belgilab berilgan. Hozirgi bosqichda davlatimiz rahbariyati til siyosatini takomillashtirish, davlat tilini saqlash va rivojlantirish masalalariga katta eʼtibor qaratmoqda. Binobarin, ushbu sohadagi muammolarni hal qilish uchun qonunchilikni takomillashtirish, eng muhim hujjatlarni qabul qilish zarur. Tadqiqotning metodologik asosi qonun hujjatlari, Oʻzbekiston Respublikasi Prezidenti va hukumatining til maqomini huquqiy tartibga solish masalalari boʻyicha qarorlari, xalqaro huquqiy hujjatlar, xorijiy mamlakatlar qonunchiligining oʻrganilayotgan hodisalarga kompleks yondashuviga oid qarorlari boʻldi. Tadqiqotda qoʻyilgan vazifalarni hal qilish uchun tadqiqot usullari toʻplami – qiyosiy tahlil, qiyosiy tarixiy, tarkibiy tahlil, kuzatish, taqqoslash ishlatilgan.