QOZOGʻISTONDA ALIMENT UNDIRISH TIZIMINI TAKOMILLASHTIRISH: MUAMMOLAR VA ISTIQBOLLAR (YURIDIK FANLAR AXBOROTNOMASI, 2026)
Ushbu tadqiqotning asosiy maqsadi alimentni yanada samarali undirishni hamda bolalar va boshqa muhtoj shaxslarning manfaatlarini himoya qilishni taʼminlashga qaratilgan tavsiyalar va amaliy yechimlarni ishlab chiqishdir. Maqolada aliment javobgarligi masalalarini tartibga solishga qaratilgan amaldagi qonunchilik, xalqaro tajriba, sud amaliyoti va ilmiy tadqiqotlar tahlil qilinadi. Ushbu mavzuning dolzarbligi oilalar aliment undirishda duch keladigan tizimli muammolarni hal qilish zarurati, shuningdek, bolalarning adolatliligi va moddiy farovonligini taʼminlashning ahamiyati bilan bogʻliq. Tadqiqot Qozogʻistonda alimentni undirish tizimlarining asosiy jihatlarini, shu jumladan, huquqiy tartibga solish, tashkiliy mexanizmlar, aliment majburiyatlari bajarilishini taʼminlash uchun qoʻllanadigan sanksiyalar va oilalarni qoʻllab-quvvatlash choralarini koʻrib chiqadi. Metodologiya xalqaro tajribani tahlil qilish, ekspertlarning fikrlarini oʻrganish va Qozogʻistonda koʻrilayotgan chora-tadbirlar samaradorligini tahlil qilishni oʻz ichiga oladi. Tadqiqot natijalari daromadlarning beqarorligi va majburiyatlardan qochish kabi muammolarni, shuningdek, qarzdorlarning yagona reyestrini joriy etish va qarzdorlarning javobgarligini kuchaytirish kabi muvaffaqiyatli amaliyotlarni ochib beradi. Xulosalar jarayonlarni avtomatlashtirish, qarzdorlarning javobgarligini kuchaytirish, yagona muvofiqlashtirish tuzilmasini yaratish va axborot almashinuvini yaxshilash boʻyicha aniq chora-tadbirlarni taklif qilishni maqsad qilingan. Taklif etilayotgan tavsiyalar Qozogʻistonda oilalar va bolalar manfaatlari yoʻlida yanada adolatli va samarali faoliyat yuritishni taʼminlab, aliment undirish tizimini takomillashtirishga qaratilgan.