GIYОHVАND MODDАLАRNI NАZORАT QILISH GLOBАL TIZIMIGА OʻZBEKISTON RESPUBLIKАSINING INTEGRАTSIYASI (YURIDIK FANLAR AXBOROTNOMASI, 2026)
Maqolada Oʻzbekistonda sodir boʻlayotgan integratsiya jarayonlari kontekstida Markaziy Osiyoda narkovaziyat rivojlanishining hozirgi tendensiyalari oʻrganiladi. Markaziy Osiyoda giyohvand moddalarni suiisteʼmol qilish koʻlamini oshirish davlatlardan giyohvandlik moddalari va yangi psixoaktiv vositalar tarqalishiga qarshi birgalikda choralar koʻrishni talab qiladi. Shu bilan birga, bu masalada markaziy rol Birlashgan Millatlar Tashkiloti va uning ixtisoslashgan muassasalariga yuklatilgan. Shu nuqtayi nazardan BMTning giyohvand moddalar boʻyicha komissiyasi doirasida Oʻzbekistonning giyohvandlikka qarshi xalqaro hamkorligini kengaytirish zarur. Ushbu komissiya BMTning giyohvand moddalarni nazorat qilish tizimida siyosat ishlab chiqadigan markaziy organdir. Uning vazifalariga dunyoda giyohvand moddalar sohasidagi hozirgi vaziyatni doimiy ravishda tahlil qilish, giyohvand moddalar muammosiga qarshi kurashish va nazorat tizimini kuchaytirishga qaratilgan takliflarni ishlab chiqish kiradi. Oʻzbekistonning ushbu komissiyada toʻliq aʼzo sifatida ishtirok etishi giyohvand moddalarni nazorat qilish va ularning noqonuniy aylanmasiga qarshi kurashishda bir qator afzalliklarni taqdim etishi kutilmoqda. Shu bilan birga, giyohvand moddalarni nazorat qilishning davlat mexanizmlarini va tegishli meʼyoriy-huquqiy bazani izchil takomillashtirish giyohvand moddalar savdosi va suiisteʼmol qilishni kamaytirishga yordam beradi. Koʻrib chiqilayotgan sohadagi munosabatlarni tartibga soluvchi zamonaviy huquqiy baza giyohvandlik vositalari, psixotrop moddalar va ularning prekursorlarining noqonuniy aylanmasiga qarshi kurashishni samarali tashkil etishni taʼminlash uchun giyohvandlik holatini rivojlantirishni hisobga olgan holda doimiy ravishda takomillashtirilmoqda.