JAMOAT TARTIBIGA QARSHI JINOYATLARNING SABABLARIGA DOIR ILMIY YONDASHUVLAR (YURIDIK FANLAR AXBOROTNOMASI, 2026)
Mazkur maqolada jamoat tartibiga qarshi jinoyatlarning sabablariga doir ilmiy yondashuvlar tahlil etilgan. Bundan tashqari, maqolada jamoat tartibiga qarshi jinoyatlarga imkon bergan sabablar va shart-sharoitlar tushunchasi, mazmun-mohiyati, tasnifi va ahamiyati oʻrganilib, jinoyatchilik sabablari atrof-muhitda kechayotgan oʻziga xos jarayonlar tizimi boʻlib muayyan ijtimoiy-psixologik voqeliklar oʻrtasidagi sababiy bogʻlanish asosida jinoiy oqibatni keltirib chiqarishi; jinoyatchilik sabablari maʼlum davr oraligʻida shakllangan, rivojlangan, yetilgan koʻp omilli, yaʼni sabablar zanjiri sifatida yoxud qisqa vaqt oraligʻida maʼlum bir aniq voqelik taʼsirida paydo boʻlgan bir omil ekanligi; jinoyat sodir boʻlishiga imkon yaratgan sharoitlar uning sabablari yuzaga kelishini jadallashtiradi yoxud jinoyatning sabablari yuzaga chiqib faol harakatga kelishi uchun qulay fursat, qulay vaqt omili sifatida namoyon boʻlishi; jinoyatning sabab va shart-sharoitlarini tasniflash profilaktik faoliyatni zarur axborotlar bilan taʼminlashning birlamchi vositasi, bu esa ushbu faoliyatni samarali rejalashtirish, jinoyatlarning barvaqt oldini olish imkoniyatlarini yaratishi; jinoyatning sabablari va shart-sharoitlarining qayd etib oʻtilgan tasniflari asosida oʻrganish, tizimlashtirish profilaktik subyektlar faoliyati yoʻnalishlarini, mexanizmlarini ishlab chiqishni taqozo etishi bilan bogʻliq masalalar ham tahlil etilgan.