XALQARO QURILISH SHARTNOMALARI VA INVESTITSIYA SHARTNOMALARINING OʻZARO TAHLILI: TIJORAT VA JAMOA MANFAATLARINI MUVOFIQLASHTIRISH IMKONIYATLARI (YURIDIK FANLAR AXBOROTNOMASI, 2026)
Maqolada xalqaro qurilish shartnomalari va ikki tomonlama investitsiya shartnomalari qoidalarining oʻzaro taʼsiri tahlil qilinadi. Tadqiqotning maqsadi namunaviy shartnoma qoidalari orqali tijorat va jamoat manfaatlarini uygʻunlashtirish imkoniyatlarini aniqlashdan iborat. Natijalar transchegaraviy infratuzilma sohasidagi normalar va amaliyotlarni isloh qilish uchun qoʻllanma boʻlib xizmat qilishi mumkin. Barqarorlashtirish, arbitraj, sugʻurta va axborotni oshkor qilish sohalarida tijorat va davlat ustuvorliklarini integratsiya qilish imkoniyatlari oʻrganilmoqda. Investorlar, davlat va jamiyat manfaatlarini uygʻunlashtirishga moʻljallangan namunaviy shartnomalarning innovatsion qoidalari taklif etilmoqda. Maqolada namunaviy xalqaro qurilish shartnomalari, ikki tomonlama investitsiya shartnomalari va koʻp tomonlama konvensiyalar, xalqaro xususiy, investitsiya va qurilish huquqi boʻyicha ilmiy nashrlar matnlaridan foydalanilgan. Tadqiqotda shartnomalar va shartnomalar qoidalarini qiyosiy huquqiy tahlil qilish, tijorat va ommaviy huquqiy normalar oʻrtasidagi munosabatlarni tizimli tahlil qilish, ilmiy nashrlar va ekspert manbalarining tarkibiy tahlili, shartnomalar va shartnomalardan nizolarni hal qilishning arbitraj amaliyotini tahlil qilish kabi usullar qoʻllangan. Kompleks yondashuv xalqaro tijorat shartnomalari va investitsiya shartnomalarining oʻzaro taʼsirini har tomonlama koʻrib chiqish va ularni barcha tomonlar manfaati uchun muvofiqlashtirish boʻyicha tavsiyalar ishlab chiqish imkonini berdi.