RAQAMLI FUQAROLIK AYLANMASI VA RAQAMLI HUQUQLARNI HIMOYA QILISH XUSUSIYATLARI (YURIDIK FANLAR AXBOROTNOMASI, 2026)
Ushbu ilmiy maqolada muallif MDH davlatlarining umumlashtirilgan amaliyoti asosida bir necha yildan buyon Oʻzbekiston Respublikasi uchun namuna boʻlib kelayotgan zamonaviy raqamli fuqarolik oborotining oʻziga xos xususiyatlarini tahlil qiladi. Tadqiqot jarayonida raqamli huquqlarni tartibga soluvchi qonunchilik, shuningdek, ushbu sohadagi xalqaro huquqiy hujjatlar tahlil qilindi. Tadqiqot metodologiyasi umumiy (dialektik, mantiqiy, tahlil, sintez) va maxsus (modellashtirish, bashorat qilish, taqqoslash) kabi usullar boʻlib xizmat qildi. Shuni taʼkidlash kerakki, fuqarolik huquqidagi raqamli huquqlar iqtisodiy munosabatlarning yangi istiqbolli turi boʻlib, u hozirgi vaqtda Oʻzbekiston Respublikasining amaldagi qonunchiligi darajasida ishlab chiqilmoqda, ammo hali keng qamrovli huquqiy tartibga solish mavzusiga aylanmagan. Ilmiy tadqiqotlar davomida muallif fuqarolik muomalasida raqamli huquqlarni himoya qilishning maxsus usullarini qoʻllashning baʼzi muammolarini alohida taʼkidlab, umuman raqamli fuqarolik muomalasini huquqiy tartibga solishni takomillashtirish boʻyicha takliflar bergan.