OMMAVIY-HUQUQIY TARTIBGA SOLISH SOHASIDA ILMIY QARASHLARNING O‘RNI VA ULARNING O‘ZBEKISTON RESPUBLIKASIDAGI ISTIQBOLLARI (YURIDIK FANLAR AXBOROTNOMASI, 2026)
Maqolada sudlar va yuridik fanlar oʻrtasidagi aloqaning dolzarb jihatlaridan biri koʻrib chiqiladi. Oʻzbekiston maʼmuriy sudlari amaliyotida ilmiy ishlarni koʻrsatish muammolari toʻgʻrisida savollar berildi; ushbu koʻrsatuv sud hokimiyatining mustaqilligi bilan qanchalik uygʻunlashadi, shu jumladan, sud tomonidan yuridik masalalarni oʻz eʼtiqodi va qonunchiligi asosida hal etish. Adliya tizimida ilmiy sharhlarni qoʻllashning zaif imkoniyatlari prognoz qilinmoqda. Ulardan foydalanishning asosiy muhiti yuridik universitetlarda oʻquv fanlarini oʻrganishdir. Shu bilan birga, yuridik fan tomonidan sud qarorlarini tahlil qilish, ularga sharhlar nashr etish, maʼmuriy sudlarning yondashuvlarini tasdiqlash, tanqid qilish yoki tuzatish muhimligi taʼkidlanadi.