O‘ZBEKISTON RESPUBLIKASI VA QOZOQISTON RESPUBLIKASINING IMKONIYATLARI CHEKLANGAN FUQAROLAR HUQUQLARINI IJTIMOIY HIMOYA QILISH QONUNCHILIKLARINING QIYOSIY-HUQUQIY TAHLILI (YURIDIK FANLAR AXBOROTNOMASI, 2026)
Maqolada imkoniyati cheklangan fuqarolar huquqlarini huquqiy himoya qilish, uning tashkiliy-huquqiy asoslari, imkoniyati cheklangan shaxslarning qadr-qimmatini hurmat qilish tamoyilini qo‘llash, nogironlikning oldini olish masalalari, bu borada davlat xizmatlari portalidan foydalanish imkoniyatlari, nogironlar huquqlarini himoya qilish to‘g‘risidagi xalqaro Konvensiya talablarini amalga oshirish tartibi, bu sohada Qozog‘iston va O‘zbekiston Respublikalari qonun hujjatlari qiyosiy-huquqiy tahlil etilib, uning umumiy va o‘ziga xos xususiyatlari yoritilgan va statistik ma’lumotlardan foydalanilgan. Shuningdek, qonunchilikni takomillashtirish bo‘yicha takliflar ilgari surilgan. Imkoniyati cheklangan shaxslarning qadr-qimmatini hurmat qilish tamoyilini qo‘llash bo‘yicha O‘zbekiston va Qozog‘iston qonunchiligining o‘ziga xos xususiyatlari aniqlandi. Ijtimoiy ongda nogironligi bo‘lgan shaxslarning huquqlarini hurmat qilish va mustahkamlash aholining huquqiy madaniyatini rivojlantirishda, imkoniyati cheklangan shaxslarning qadr-qimmatini hurmat qilishda ustuvor ahamiyatga ega. Nogironlikning oldini olish masalalari ko‘rib chiqildi, bu nogironligi bo‘lgan shaxslar sonining o‘sishining oldini olish uchun zarur element hisoblanadi, ijtimoiy xizmatlar portalidan foydalanish imkoniyati, Qozog‘iston qonunchiligining yangiliklari kabi. Qozog‘iston qonunchiligiga “nogironlik asosida obro‘sizlantirish” atamasini, shuningdek “nogironligi bo‘lgan shaxslarning qadr-qimmatini hurmat qilish” tamoyilini amalga oshirish taklif etildi. Qozog‘iston qonunchiligiga “nogironlik asosida obro‘sizlantirish” atamasini, shuningdek “nogironligi bo‘lgan shaxslarning qadr-qimmatini hurmat qilish” tamoyilini amalga oshirish taklif etildi.