(untitled) (YURIDIK FANLAR AXBOROTNOMASI, 2026)
Maqola voyaga yetmaganlarning jinsiy yaxlitligiga qarshi jinoyatlarni tergov qilishning kriminalistik usullarining zamonaviy yо‘nalishlariga bag‘ishlangan. Statistik ma’lumotlarga kо‘ra, ushbu jinoyatlarning aksariyati uyda va yaqin hamkorlardan bо‘lgan odamlar tomonidan sodir etilgan. Muallif voyaga yetmaganlarning jinsiy yaxlitligiga qarshi jinoyatlarni tergov qilishning murakkabligi sabablarini о‘rganadi. Jinoyatlarni tergov qilish kriminalistik usullarining “tabiiy qarishi” tufayli voyaga yetmaganlarning jinsiy yaxlitligiga qarshi jinoyatlarning о‘ziga xos xususiyatlarini hisobga olgan holda, yangi zamonaviy yо‘nalishlarni shakllantirish va rivojlantirish talab etiladi. Xususan, bunday jinoyatlarni tergov qilishning yagona metodologiyasini ishlab chiqish zarurligi asoslab berilgan. Jinoyat huquqi va jinoyat-protsessual munosabatlar dinamikasini aks ettiruvchi sud tibbiyotining yutuqlari asos bо‘lib xizmat qilishi mumkin. Tahlillar voyaga yetmaganlarning jinsiy yaxlitligiga qarshi jinoyatlarni tergov qilishning zamonaviy sud metodologiyasi hali tо‘liq shakllanmagan, degan xulosaga kelish imkonini berdi. Zо‘ravonlikning yangi shakllari paydo bо‘lishi voyaga yetmaganlarning jinsiy yaxlitligiga qarshi jinoyatlarni tergov qilishning xususiy usullarini yanada detallashtirishni taqozo etadi. Jumladan, ushbu toifadagi jinoyatlarning internetdan foydalanish holatlari tez-tez uchrab turadi (Qozog‘iston Respublikasi Jinoyat kodeksining 121-, 124-moddalari). Bu yerda xalqaro hamkorlik ushbu hujjatlarning turli shakllari tarkibiy elementlarining umumiy tegishli terminologiyasi va tavsifi, shuningdek, ularning huquqiy maqomini ishlab chiqish uchun talab qilinadi. Davlat darajasida kompyuter tekshiruvlarining milliy strategiyasini ishlab chiqish zarur. Kо‘rib chiqilayotgan jinoyatlar guruhini tergov qilish kriminalistik usullarining zamonaviy yо‘nalishlari, xususan, raqamli kriminologiyani yanada rivojlantirish va detallashtirish zarurligi tо‘g‘risida xulosa qilinadi.