(untitled) (YURIDIK FANLAR AXBOROTNOMASI, 2026)
Qozog‘istonda zamonaviy bozor iqtisodiyoti sharoitida jinoiy elementlar firmalar va korxonalarning reyderlarini olib qo‘yish mexanizmidan faol foydalanmoqda. Davlat tomonidan reydlarga qarshi kurashish bo‘yicha ko‘rilayotgan chora-tadbirlar tufayli uning salbiy oqibatlari mamlakatimiz iqtisodiy taraqqiyoti va xavfsizligi sur’atlarida o‘z aksini topmoqda. Ushbu tadqiqotning maqsadi jahon tajribasini hisobga olgan holda, reydlarga qarshi kurashishning nazariy va amaliy jihatlarini aniqlash, umumlashtirish va tahlil qilish, shuningdek, jinoyat-huquqiy va kriminologik choralarni qo‘llash samaradorligini oshirish bo‘yicha ilmiy asoslangan tavsiyalar ishlab chiqishdan iborat. Tadqiqot mavzusi birlashish va sotib olish jarayonlarini tartibga soluvchi xorijiy qonunchilik va ushbu jarayonlarni amalga oshirishda sodir etilgan jinoyatlarga qarshi kurashish mexanizmlaridir. Tadqiqotning maqsadi reydlarga qarshi kurashish sohasida xorijiy tajribani o‘rganish va biznesni reyderlarni qo‘lga olishdan himoya qilishning samarali mexanizmini ishlab chiqishdan iborat. Maqolada jahonning iqtisodiy rivojlangan davlatlarining reydlarga qarshi kurashish tajribasi, qo‘lga olish usullari, shu jumladan, qarshi choralar, shuningdek, uni milliy qonunchilikka tatbiq qilish imkoniyatlari tahlil qilindi. Texnologiyalarning rivojlanishi va reydlarga qarshi kurash chora-tadbirlarining samaradorligini oshirish bilan Raider ta’qib qilish sxemalari va turlari o‘zgaradi. Shu asosda dushmanlik bilan qabul qilishdan do‘stona munosabatda bo‘lish mexanizmlari ko‘rib chiqildi. Raidersga qarshi kurash bo‘yicha jahon tajribasini nazariy o‘rganish hamda umumlashma va xulosalar chiqarish nafaqat to‘plangan tajribaning qiymatini isbotlaydi, balki qarshi modelini ishlab chiqish imkoniyatini ham beradi. Bundan tashqari, maqolada reyder uchun jinoiy javobgarlik masalasi ko‘rib chiqildi, muallifning ushbu masala bo‘yicha o‘z nuqtayi nazarini ifoda etgan masala bo‘yicha qonunchilik tahlil qilindi. Qozog‘istonda ushbu mavzuni yetarlicha o‘rganish uning ahamiyatini belgilaydi.