(untitled) (YURIDIK FANLAR AXBOROTNOMASI, 2026)
Uzoq vaqt davomida qonuniy asoslar umuman milliy hisoblanib, globallashuvga qarshi emas edi. Ilmiy muhitda bu nuqtayi nazar davom etdi va boshqa ilmiy sohalarga qaraganda talabalarning kamroq xalqaro miqyosda o‘qitilishi, o‘qituvchilar tarkibi, o‘quv rejalari va o‘quv dasturlarini ishlab chiqish yoki xalqaro tadqiqotlarda kamroq namoyon bo‘ldi. Maqolaning maqsadi nima uchun chet tillari, xususan, ingliz tili, boshqa ilmiy sohalarda bo‘lgani kabi, huquqiy sohada ham tobora muhim ahamiyat kasb etayotganini tushuntirishdir. Maqolada huquqshunoslarning lingvistik ko‘nikmalarini oshirishning obyektiv sabablari tushuntirilgan hamda huquqiy sohadagi bunday harakatlarning o‘ziga xos qiyinchiliklari umumlashtirilgan. Ixtisoslashtirilgan yuridik til uzoq evolyutsiyaning natijasi hamda yurisdiksiyaning madaniy va institutsional muhitidan kelib chiqqanligi sababli, u ko‘p jihatdan umumiy tildan farq qiladi va terminologiyasi tillar o‘rtasida deyarli mos kelmaydi. Bu o‘qituvchi va talabalar, shuningdek, xalqaro oliy ta’lim uchun bir qator muammolarni tug‘diradi. Shunday qilib, ushbu maqolaning maqsadi “xalqaro huquq laboratoriyasi” misolida xalqaro ta’lim samarasini yanada oshirishga yordam beradigan ba’zi jihatlar va didaktik vositalarni ishlab chiqishdir.