(untitled) (YURIDIK FANLAR AXBOROTNOMASI, 2026)
Мазкур мақолада халқаро сув ҳуқуқи тамойилларига асосланган ҳолда Марказий Осиёдаги сув ресурслари тақсимотига оид низонинг ҳуқуқий жиҳатлари танқидий таҳлил этилган. Хусусан, халқаро сув ҳуқуқидаги мавжуд тамойиллар таҳлил қилинган ва халқаро низоларни ҳал этишда етакчи ролни ўйнаётган тамойиллар кўрсатиб ўтилган. Шунингдек, дунёдаги сув ресурслари тақсимотига оид бошқа низолар – Нил, Меконг, Ҳинд дарёлари тақсимотига оид низолар ва уларнинг ҳуқуқий ечимлари намуна сифатида келтирилган бўлиб, уларда Марказий Осиёдагига ўхшаш низоларда иштирок этган Ҳиндистон ва Покистон, Миср ва Судан, Жанубий-Шарқий Осиё мамлакатларини кўриш мумкин. Айниқса, Марказий Осиё давлатларига нисбатан ўзаро мураккаброқ ва муаммоли муносабатларга эга бўлса-да, айрим мамлакатларнинг сув ресурслари тақсимотига оид низолар бўйича якунда ҳуқуқий ечимга эриша олганликларига урғу берилган. Мақола якунида, Халқаро арбитраж суди томонидан 2012 йили Кишенганга низосини кўриб чиқишда илгари сурилган халқаро сув ҳуқуқи тамойилларидан келиб чиқиб, Марказий Осиёдаги сув ресурслари тақсимотига оид низонинг ҳуқуқий ечимларини назарда тутувчи чора-тадбирлар таклиф этилган.