(untitled) (YURIDIK FANLAR AXBOROTNOMASI, 2026)
Мақола бир қанча ривожланган роман-герман (континентал) ва англосаксон ҳуқуқ оилалари давлатлари, шунингдек, Ўзбекистон Республикаси нотариат институтининг қиёсий-ҳуқуқий таҳлилига бағишланган. Муаллиф Ўзбекистон Республикаси, АҚШ, Буюк Британия, Ирландия, Германия, Франция, Бельгия каби мамлакатлар нотариат институтининг ҳуқуқий кўринишлари ва мавжуд фарқларини параллел равишда ўрганган. Мақолада юқорида келтирилган давлатлар ҳуқуқни қўллаш амалиётининг ўхшаш ва фарқли жиҳатларининг замонавий ҳолати таҳлил қилинган. Тадқиқот давомида ҳар бир таҳлил қилинган давлат нотариат тизимининг бир қанча ўзига хосликлари ва камчиликлари аниқланган. Ўтказилган таҳлил ва тадқиқотларни нотариат институтини такомиллаштириш, ижобий ҳуқуқни қўллаш амалиётини имплементация қилиш ва ҳуқуқий фаолият соҳасидаги мустақил орган сифатида мазкур феномен ривожига салбий таъсир қилиши мумкин бўлган камчиликларни бартараф этишда қўллаш мумкин.