(untitled) (YURIDIK FANLAR AXBOROTNOMASI, 2026)
Ushbu maqolada Markaziy Osiyo mintaqasi davlat doktrinasi va amaliyotida huquqiy davlat konsepsiyasi o‘rganildi. Huquqiy davlat va beshta suveren respublikalarning huquqiy tizimini shakllantirish, bu jarayonda jahon tajribasini hisobga olish, axloq, iqtisod, davlat, siyosat va ijtimoiy hayotning boshqa tomonlari bilan huquqiy munosabatlar tahlil qilindi. Qonun eng yuksak ijtimoiy, ma’naviy va siyosiy qadriyat hisoblanib, madaniyatning muhim hodisalaridan biridir. Mualliflar turli olimlarning huquqiy davlat va Qozog‘iston, O‘zbekiston, Qirg‘iziston, Tojikiston va Turkmaniston Respublikalarining huquqiy tizimiga oid turli nuqtayi nazarini o‘rganishdi. Demokratik huquqiy davlatni shaxsning huquqlari va erkinliklarini himoya qilish uchun tashkil etilgan, ierarxik tarzda qurilgan demokratik huquqiy tizimsiz tasavvur qilish qiyin. “Huquqiy davlat” tushunchasi huquqiy davlatning normativ-huquqiy asosini o‘z ichiga oladi. Bu, ayniqsa, “huquqiy davlat” tushunchasi emas, balki “zamonaviy demokratik, dunyoviy, huquqiy va ijtimoiy davlat” degan ma’noni anglatadi. Bu yirik tizimli tuzilmalar sobiq Sovet Ittifoqi hududida umumiy huquqiy davlat va fuqarolik jamiyati kabi shakllanish bosqichidan o‘tadi. Nazariy jihatdan tushunish va amaliyotda tizimli kontekstlarda Qonunchilik tizimi, huquq tizimi va umuman huquqiy tizimda o‘rganish kerak bo‘lgan ko‘plab yangi huquqiy hodisalar mavjud.