(untitled) (YURIDIK FANLAR AXBOROTNOMASI, 2026)
Ushbu maqola zamonaviy delikt huquqining eng murakkab va dolzarb muammolaridan birini, ya’ni foydalanuvchilar tomonidan raqamli platformalarda joylashtirilgan zararli kontent uchun javobgarlikni taqsimlash muammosini oʻrganadi. Muallif tuhmat, nafrat qoʻzgʻatish, intellektual mulk huquqlarining buzilishidan jabrlanganlarning huquqlarini himoya qilish zarurati bilan soʻz erkinligini taʼminlash va raqamli iqtisodiyotni rivojlantirish imperativlari oʻrtasidagi ziddiyatni tahlil qiladi. Shuningdek, muallif AQSh, Yevropa Ittifoqi, Buyuk Britaniya, Germaniya va boshqa yurisdiksiyalar qonunchiligini qiyosiy-huquqiy tahlil qilish asosida tartibga solishning uchta asosiy modelini ajratib koʻrsatadi: 230-boʻlim boʻyicha platformalarning keng immunitetining Amerika modeli, xabardor qilish va olib tashlash mexanizmi bilan javobgarlikdan ozod qilishning Yevropa modeli va differensial javobgarlikning Germaniya modeli. Tadqiqot Oʻzbekiston qonunchiligida raqamli platformalarning javobgarligini tartibga soluvchi maxsus normalarning tanqidiy mavjud emasligini aniqlaydi va Oʻzbekiston qonunchiligini modernizatsiya qilish boʻyicha kompleks chora-tadbirlarni taklif etadi.