(untitled) (YURIDIK FANLAR AXBOROTNOMASI, 2026)
Maqolada Oʻzbekiston Respublikasida aqlli shaharlarni rivojlantirishning huquqiy asoslari hozirgi holatga koʻra, raqamli transformatsiya va “Oʻzbekiston-2030” strategiyasini amalga oshirish sharoitida tadqiq etilgan. Amaldagi qonun hujjatlari qiyosiy-huquqiy, tizimli, tarkibiy-funksional tahlil, shuningdek, kontent-tahlil va ekspert baholash usullaridan foydalangan holda kompleks tahlil qilingan. Asosiy meʼyoriy hujjatlar, jumladan, “Aqlli shahar” texnologiyalarini joriy etish konsepsiyasi, “Raqamli Oʻzbekiston – 2030” strategiyasi va boshqa tegishli qonun hujjatlari oʻrganilganida aniqlanishicha, aqlli shaharlar sohasidagi meʼyoriy-huquqiy baza dastlabki shakllanish bosqichida boʻlib, fragmentarlik, tizimli yondashuvning yoʻqligi va turli huquqiy hujjatlar oʻrtasida muvofiqlik yetarli emasligi bilan tavsiflanadi. Shahar maʼlumotlarini qayta ishlash, smart-shartnomalar, muhim infratuzilmaning kiberxavfsizligini tartibga solish, shuningdek, raqamli sohada davlat-xususiy sheriklikni huquqiy taʼminlashda jiddiy boʻshliqlar borligi aniqlandi. Aqlli shaharlarni boshqarishning davlat dasturlari va institutsional asoslari tahlil qilindi, shuningdek, milliy tartibga solishni xalqaro tajriba (Singapur, BAA, Janubiy Koreya, Yevropa Ittifoqi mamlakatlari) bilan taqqoslashga alohida eʼtibor qaratildi. Qiyosiy tahlil asosida qonunchilikni takomillashtirishning ustuvor yoʻnalishlari, jumladan, barqaror rivojlanishning samarali huquqiy asosini shakllantirish uchun “Aqlli shaharlar toʻgʻrisida”gi maxsus qonunni ishlab chiqish va anʼanaviy fuqarolik-huquqiy institutlarni modernizatsiya qilish belgilandi.