(untitled) (YURIDIK FANLAR AXBOROTNOMASI, 2026)
Maqolada tamaki chekishga qarshi kurashish sohasidagi xalqaro va milliy huquqiy bazaning har tomonlama tahlili taqdim etilib, bu jarayonda salomatlikka bo‘lgan huquqning asosiy o‘rni ta’kidlangan. Tamaki isteʼmolining global ijtimoiy va iqtisodiy oqibatlari fosh etildi, ularni minimallashtirish boʻyicha taʼsirchan choralar koʻrish zarurligi asoslandi. Tamaki mahsulotlari ishlab chiqarish va muomalasini tartibga solish, chekish profilaktikasi va sogʻliqni saqlash tizimlariga yukni kamaytirishning muhim huquqiy vositasi sifatida xalqaro tashkilotlarning, xususan, Jahon sogʻliqni saqlash tashkilotining Hadli konvensiyasining roli alohida eʼtiborga olindi. Maqolada Avstraliyaning qonunchilik tajribasi tahlil qilinadi va tamaki chekish darajasini, shu jumladan, standartlashtirilgan qadoqlash, yuqori soliq solish, jamoat joylarida chekishni cheklashni sezilarli darajada kamaytirish imkonini bergan innovatsion chora-tadbirlar koʻrib chiqiladi. Tamaki mahsulotlarini reklama qilish va homiylik qilishni taqiqlash, shuningdek, axborot-maʼrifiy kampaniyalar oʻtkazish kabi yondashuvlar samaradorligi qayd etildi. Bundan tashqari, tamakiga qarshi kurashishning zamonaviy texnologik va innovatsion strategiyalari, jumladan, elektron sigaretlar va nikotin o‘rnini bosuvchi terapiyadan foydalanishga qarshi kurashish tamaki chekishning zararini kamaytirishning xayoliy usullari sifatida ko‘rib chiqilmoqda. Bu chora-tadbirlar zamonaviy tamakiga qarshi siyosatning muhim elementlari sifatida eʼtirof etilmoqda.