(untitled) (YURIDIK FANLAR AXBOROTNOMASI, 2026)
Maqolada unitar va federal shtatlarda davlat boshqaruvi tizimini markazsizlashtirish jarayonining qiyosiy huquqiy tahlili, hamda mahalliy davlat hokimiyati organlari faoliyati samaradorligini oshirishda uning roli ochib berilgan. Unitar va federativ davlat tushunchalari, shuningdek, davlatning maʼmuriy-hududiy boʻlinishini hisobga olgan holda markaziy davlat organlari va mahalliy ijro etuvchi hokimiyat organlari oʻrtasidagi munosabatlar oʻz aksini topgan. Anglo-sakson va kontinental huquq tizimlarida markazsizlashtirish institutining rivojlanish jarayoni tahlil qilingan. Unitar va federativ davlatlarda davlat boshqaruvi tizimini nomarkazlashtirish samaradorligiga taʼsir etuvchi iqtisodiy va ijtimoiy omillar keltirilgan. Unitar va federal maʼmuriy-hududiy boʻlinishni hisobga olgan holda davlat boshqaruvi tizimini nomarkazlashtirish tamoyillari, vakolatlarni mahalliy davlat hokimiyati organlariga oʻtkazishning zaruriy shartlari va sabablari tahlil qilingan. Fransiya, Yaponiya, Italiya, AQSh, Kanada, Germaniya kabi mamlakatlarda markazsizlashtirish institutining rivojlanishi batafsil tartibga solingan.