(untitled) (YURIDIK FANLAR AXBOROTNOMASI, 2026)
Maqolada Oʻzbekiston Prezidentining xalq va parlamentga murojaatnomasining mazmun-mohiyati, maqsadi va xususiyatlari huquqiy taʼlimot va amaliyot nuqtayi nazaridan tahlil etilgan. Uning Oʻzbekistonning taraqqiyotidagi alohida ahamiyati taʼkidlangan. Davlat tashqi va ichki siyosatining asosiy yoʻnalishlarini belgilash vositalari va shakllaridan biri sifatida Prezident murojaatining holati va xususiyatlarining huquqiy tahlili amalga oshirildi. Prezident murojaatining davlat rahbari rasmiy murojaatining boshqa shakllaridan farqlari koʻrib chiqiladi, koʻrib chiqilayotgan tushunchaning semantik tahlili asosida uning oʻziga xosligi va xususiyatlari aniqlanadi. Parlamentlarga Prezident murojaatnomalarini yuborish boʻyicha xorijiy amaliyot misolida ularning mazmun-mohiyati, ulardagi topshiriq va chora-tadbirlarni eʼlon qilish hamda ijro etish tartibining oʻziga xos jihatlari belgilab olindi. Murojaatlarning parlament va hukumat faoliyatiga taʼsirining ayrim jihatlari tahlil qilinib, xabarning dasturiy va maqsadli xarakterdagi muhim siyosiy-huquqiy hujjat sifatidagi huquqiy tavsiflari berilgan. Maqolada Prezidentimizning xalqqa va Oliy Majlisga murojaatnomalarining “Yangi Oʻzbekistonni rivojlantirish strategiyasi” va har yili qabul qilinadigan Davlat dasturlari kabi hujjatlar bilan bogʻliqligi ochib berilgan. Murojaat rasmiy konstitutsiyaviy-huquqiy maqomga ega boʻlgan va mamlakatni yil davomida rivojlantirishning asosiy yoʻnalishlarini belgilab beruvchi siyosiy-huquqiy hujjat degan xulosaga asoslanadi.