(untitled) (YURIDIK FANLAR AXBOROTNOMASI, 2026)
Ushbu maqola Oʻzbekistonda yuridik fanlar boʻyicha dissertatsiyalarni tayyorlash va himoya qilish tizimini isloh qilishning dolzarb masalalariga bagʻishlangan. Huquqiy sohadagi dissertatsiya faoliyatining hozirgi holatini tahlil qilish asosida milliy huquqiy tizimning yanada progressiv rivojlanishini taʼminlash maqsadida uni takomillashtirish zarurati asoslanadi. Maqolada yuridik dissertatsiyalarning sifati va amaliy ahamiyatini pasaytiradigan bir qator tizimli muammolar aniqlangan. Bularga quyidagilar kiradi: qarz olishning yuqori darajasi, olingan natijalarning yangiligi yoʻqligi va huquqiy tartibga solishning dolzarb muammolarini hal qilishga zaif eʼtibor. Maqolada dissertatsiyani himoya qilish jarayonini isloh qilish boʻyicha bir qator chora-tadbirlar taklif etiladi. Xususan, tayyorgarlik darajasini hisobga olgan holda dissertatsiyalarning takomillashtirilgan tuzilmalari ishlab chiqildi, shu jumladan, original nazariy konsepsiyalar va normativ-huquqiy hujjatlar loyihalarini majburiy ishlab chiqish. Taklif etilayotgan chora-tadbirlarning amalga oshirilishi huquqiy sohadagi dissertatsiya tadqiqotlari sifatini, ilmiy va yuridik kadrlarni tayyorlash darajasini, shuningdek, natijalarni qonun ijodkorligi faoliyatiga joriy etishni sezilarli darajada oshirishi kutilmoqda. Dissertatsiyalarni himoya qilish tizimini isloh qilish Oʻzbekiston taraqqiyotining ustuvor yoʻnalishlariga muvofiq ilmiy faoliyatni faollashtirish va huquqiy tartibga solishni takomillashtirishga yordam beradi. Xulosa shuni koʻrsatadiki, dissertatsiya tadqiqotlarini tashkil etishga yondashuvlarni modernizatsiya qilish yuridik fan va mamlakatning butun huquqiy tizimini rivojlantirishning obyektiv imperatividir. Oʻzbekistonda huquqiy, ijtimoiy va iqtisodiy taraqqiyot surʼati yuqori malakali ilmiy kadrlar tayyorlash sifatiga bogʻliq.