(untitled) (YURIDIK FANLAR AXBOROTNOMASI, 2026)
Inson hamda fuqaroning konstitutsiyaviy huquq va erkinliklarini himoya qilish, ayniqsa, sud ishlarida namoyon boʻladi, maʼmuriy adolat esa ijro etuvchi hokimiyat organlari va davlat xizmatchilari faoliyatida qonuniylik tamoyilining har tomonlama amalga oshirilishini taʼminlashga qaratilgan. Maqolada oʻn olti yildan ortiq vaqt davomida amal qilib kelayotgan Maʼmuriy protseduralar kodeksining roli taʼkidlangan va u maʼmuriy protseduralar asoslarining asosiy qonuni hisoblanadi. Jumladan, maʼmuriy hujjatning mazmunini tartibga solish masalasi, hujjatning asosliligi, uning qoidalari va havolalarini normativ jihatdan tartibga solish, shuningdek, uni shikoyat qilish huquqi toʻgʻrisidagi tushuntirishlar bilan batafsil toʻldirish muhimligi qayd etildi. Maʼmuriy sud protseduralari samaradorligini oshirish, jismoniy va yuridik shaxslarning huquqlari himoya qilinishini taʼminlash maqsadida Tojikiston Respublikasining maʼmuriy-protsessual tartib-taomillar toʻgʻrisidagi kodeksini qabul qilish zarurati koʻrib chiqildi.