(untitled) (YURIDIK FANLAR AXBOROTNOMASI, 2026)
Maqolada xalqaro qurilish shartnomasi tushunchasi o‘rganilgan. Ushbu mavzuning dolzarbligi xalqaro qurilish shartnomalari soni hamda sudlarda nizolarning ko‘payishi bilan bog‘liq bo‘lib, bu xorijiy element bilan tuzilgan pudrat shartnomalarini kvalifikatsiyalash zaruriyatini keltirib chiqaradi. Urbanizatsiya va qurilish, xususan, xalqaro qurilishning jadal sur’atlarda rivojlanishiga qaramay, xalqaro qurilish shartnomasi na mahalliy qonunlar, na konvensiya tartibida shakllantirilgan. Xalqaro xususiy huquq doktrinasida bu tushunchaning shakllanishida olimlarning fikrlari turlicha. Biroq xalqaro qurilishning rivojlanishi fonida ushbu sohani yanada rivojlantirish uchun ham doktrinada, ham mamlakat qonunchiligida xalqaro qurilish shartnomasi konsepsiyasini shakllantirish maqsadga muvofiqdir. Maqolada keltirilgan ma’lumotlar mahalliy va xorijiy olimlarning fikrlari, shuningdek, turli mamlakatlar qonunchiligiga asoslangan. Xalqaro qurilish shartnomasi konsepsiyasining shakllanishi nafaqat qurilish huquqining ilmiy tarkibiy qismini rivojlantirishga yo‘l ochib beradi, balki xalqaro qurilish shartnomalaridan kelib chiqadigan nizolarni to‘g‘ri hal qilish va qurilish qonunchiligini takomillashtirish uchun qulay zamin yaratadi.