(untitled) (YURIDIK FANLAR AXBOROTNOMASI, 2026)
Mazkur maqolada intellektual mulk huquqini boshqarish va texnologiyalarni transfer qilish sohasidagi davlat qo‘llab-quvvatlovining o‘rni hamda ahamiyati haqida so‘z borgan. Bu boradagi davlat dasturlarining milliy va xorijiy tajribada oʻz aksini topishi masalalari muhokama qilingan. Xususan, Hindiston, Belarus Respublikasining IT sohasidagi tajribasi misolida O‘zbekistonda texnologiyalar transferining tashkiliy-huquqiy asoslari tahlil qilingan. Davlatning nafaqat ommaviy huquq, balki xususiy huquq nuqtayi nazaridan intellektual mulkni boshqarishdagi ishtirokiga eʼtibor qaratilgan. Bu Yevropa Ittifoqi tajribasi misolida ochib berilgan. Shu bilan birga, IT parklardagi texnologiyalar transferini tartibga solishning shartnomaviy-huquqiy mexanizmlarini takomillashtirish va bundan kutiladigan natijalar xususida fikr yuritilgan. Ushbu tadqiqotda asosiy metod sifatida qiyosiy-huquqiy tahlil, mantiqiy sharhlash hamda tizimlashtirish usuli tanlab olindi. Shuningdek, tadqiqotda texnologiyalar transferiga oid normalarning ifodalanishi tahlil qilindi va xorijiy mamlakatlar qonunchiligi bilan taqqoslagan holda mavjud holatni yanada takomillashtirishga oid fikrlar ilgari surildi.