(untitled) (YURIDIK FANLAR AXBOROTNOMASI, 2026)
Mazkur tadqiqot ishida rivojlanayotgan mamlakatlar Jahon Savdo Tashkilotining (JST) nizolarni hal qilish organida (DSB) ishtirok etish jarayonida duch kelayotgan muammolar tahlil qilingan. Rivojlanayotgan mamlakatlar va kam rivojlangan mamlakatlar DSB cheklovlariga duch keladi va shuning uchun ushbu cheklovlarni har jihatdan o‘rganish muhim hisoblanadi. Xususan, mazkur ishda rivojlanayotgan mamlakatlar va kam rivojlangan mamlakatlar duch kelayotgan moliyaviy hamda huquqiy cheklovlar muhokama qilingan. Tadqiqotda, shuningdek, nizolarni hal qilish institutini soddalashtirish zarurati ham tushuntirib o‘tilgan. Bundan tashqari, mazkur tadqiqotda rivojlanayotgan mamlakatlar DSBdan nomutanosib ravishda foydalanayotgani asoslab berilgan. JST sud amaliyotidan ko‘rinib turibdiki, DSUga asoslangan qaror va takliflar nafaqat nizo tomonlari, balki ancha kengroq mamlakatlar guruhiga ham ta’sir qilishi mumkin. Jahon savdosining progressiv, tahlil qilinadigan va liberal rivojlanishini ta’minlash uchun DSB JSTga a’zo davlatlar o‘rtasidagi savdo ziddiyatlarini hal qilish bilan shug‘ullanadi. Amalga oshirilishi mumkin bo‘lgan ushbu maqsadga erishish uchun a’zolar o‘rtasida halollik va xolislikni oshirish zarur.